Borusan’ın Perili Köşk’ünde Sanat Dolu Bir Gün

İstanbul sadece karmaşanın ve AVM hegamonyasının hakim olduğu bir büyükşehir değil. Aynı zamanda içinde pek çok olanağı barındıran, eğlendiren, zihin açan kocaman bir yer. Eldeki imkanlar çerçevesinde -ki buna zaman da dahil- bu olanaklardan faydalanmak gerek.

Sözkonusu çocuklar olunca internette biraz araştırma yapmak yeterli. Önünüze seç, beğen, al bir dolu alternatif akıyor. Biz de İstanbul’da yaşamanın dezavantajlarını bu şansları değerlendirerek hafifletmeye çalışıyoruz.

Bu mihvalde haftasonları gez babam gez halindeyiz. Havalardan mutevellit henüz açıkhava aktivitelerinde yeterince genişleyemedik. Ama yine de AVM yerine parkları tercih ettiğimiz doğrudur. Sözkonusu çocuklarsa, çamur ve su birikintileri eğlenceli hale dönüşür malum 🙂

Haftasonları Borusan Contemporary‘nin çeşitli yaş gruplarına göre sergi ve etkinlikleri var.

Bina içinde dönemsel olarak farklı sergiler oluyor. Ayrıca binanın kendi içinde barındırdığı sürekli olan eserler de mevcut. Rehberli turlara katılmak ve eserler hakkında detaylı bilgiler alabilmek mümkün. Çocuk atölyelerinin olduğu saatlerde yetişkinler de bu turlara ücretsiz katılabiliyorlar. Normal zamanlarda da 7 yaş altı çocuklar ve yanlarındaki bir yetişkin ücretsiz, veya öğrenci 5 TL, yetişkin 10 TL. Gayet makul ücretler yani.

Binanın manzarası bir yana, içindeki eserlerin yerleştirilme tarzı da çok hoş. Katlar arasında gezerken bir yandan ofisleri görüyor, bir yandan tüm zemine çeşitli şekillerde dağıtılmış eserleri seyredebiliyorsunuz.

Ela yaşı dolayısıyla bu atölyelere katılabiliyor ve çok keyif alıyor. Ege için hala vaktimiz var. Ancak o da ablasını beklerken sergiyi gezerek yararlanıyor.IMG_20150517_102643

Son gittiğimiz sergide ilgisini çeken eserlere takılıp kaldı gezerken. İlgisini en çok çeken eserler;

Universal Everything : Yüce İnananlar, 2011, Görsel-işitsel yerleştirme

Supreme Believers, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na 2013 yılında katıldı. Universal Everything’in Supreme Believers eserinde, yalnız bir figür, yalın ve çimenle kaplı bir yüzeyde yolunu bulmaya çalışmaktadır. Yolculuk, elementlerin mücadele vererek savaştığı bir sonsuzluktan oluşur. Vücut, daha sonra ayrışmaya başlar ve gizemli bir şekilde görünmez fiziksel güçlere teslim olarak, meraklı ve büyülü parçalara ayrışması sonucunda yok olur.

En fazla zaman geçirdiği eser bu oldu. Hakkında uzun uzun sohbet ettik. Büyülendi resmen. İki dans sanatçısı, engellenmeye çalışılmalarına rağmen ileriye doğru gitmeye çabalıyorlar. Her çaba onlardan birşeyelr götürüyor ve sonunda parçalanıyorlar. Ama pes etmiyor ve yeniden başlıyorlar. Ege’nin de tam olarak anladığı bu oldu ve beni şaşırttı doğrusu çocukla modern sanatın ilişkisi.

Jennifer Steinkamp : Mars’a Uçuş, 2010, Video yerleştirmesi

Fly To Mars 9, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na 2010 yılında dahil edildi. Koleksiyonda Steinkamp’ın Daisy Chain (2004) eseri de yer almaktadır. Fly To Mars 9, dört mevsimgeçişlerinde, geçirdiği değişimlerle canlanan bir ağacın bilgisayar animasyonlu projeksiyonudur. Baharda açan rengârenk tomurcuklardan, kışın yapraksız kalan dallara kadar, izleyicilere bir ağacın doğal döngüsünü baştan sona izleme şansı verilmiştir. Aynı zamanda, görüntüdeki ağaç, yer çekiminden kurtularak evrene ulaşmak istercesine, aşağı ve yukarıya doğru yaylanarak hareket etmektedir.

Daniel Rozin : Aynaların Aynası / 2008 , 768 ayna, elektrik sistemi

Beni düşündüren kısım, 17 milyonluk şehirde, 20 kişilik kontenjanın dolmamış olması idi. İnsanlar na’pıyor anlamıyorum gerçekten bazen. IMG_20150517_124609

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s