Geleceği Anlatan Seriler: Uyumsuz… Açlık Oyunları… Twilight…

Oldum olası içinde geleceğin dünyasını barındıran sinema filmlerini severim. İçlerinde hep karamsar bir öngörü barındırsa da, sonunun kurtuluşa bağlanması hoşuma gider.

Açgözlü bir hırsla dünyayı talan etmeye devam edersek, doğa, yakın bir gelecekte insanoğlunu alaşağı etmekte beis görmeyecek korkarım. Hızla artan nüfus ve doğaya karşı bilinçsizlik, gelecek umutlarını artan bir ivme ile tüketiyor. Görünen o ki, gelecek nesil daha zor yaşam koşullarına sahip olacak.. Bu noktada ilerleyen teknolojinin etkisi büyük olacak. Günümüzdeki iletişim ağına bakarak, güçlü ve hakim bir teknolojik beyin -ki bu tarz filmlerin ana karakterini oluşturur genelde- uzak değil.

Sanat bizi geleceğin şaftı kaymış gündemine hazırlıyor bir anlamda. Bakış açıları ve yaşama şekilleri bizim kuşaktan çok farklı olan yeni nesil, içten içe hazırlanıyor bu kaos içindeki tekno-dijital dünyaya. Onların çabası ile kurtulacak bir yudum nefeslik bir yerde, yeni bir yaşam umudu yeşerecek diye umuyorum. Hatalarının sonucuna katlanmış ve bunlardan ders almış insanoğlunun, dünyayı yeniden yaşanılır bir yer yapabileceğine inanıyorum.

Çocukların seçecekleri meslekten, alacakları eğitime, doğayla ilişkilerinden, beslenmelerine, sanat ve teknoloji ile ilişkilerine ve hatta kendi çocuklarına bakış açılarına kadar bu tarz kurguların bize farklı bir bakış kazandıracağına inanıyorum. Türkiye koşullarında evrensel boyutta çocuklar yetiştirmek istiyorsak, gelecek hayallerinin bir parçası olan sinema kurgularına kayıtsız kalamayız. Bu gözle değerlendirince, bir anne olarak bence bu filmler işini iyi yapıyor.

Aşağıda bahsedeceğim film serileri, işte tam da bu düşüncerin ilk aşamasına gönderme yapar nitelikte. Farklı simgelerle makineleşmiş bir dünya, kaosun değişik şekilleri ve kurtuluş için ödenen bedel: savaş…

Veronica Roth’un öyküsünden uyarlanan serinin başlangıç filmi Uyumsuz ve devam filmi Kuralsız… 3. film, Allegiant, 2 bölüm olarak 18 Mart 2016’da vizyona girecek.

Filmin bahsettiği geleceğin dünyasında, toplum 5 farklı fraksiyona bölünmüştür. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik.

Belli bir yaşa gelen gençler hayatlarının kalanında hangi grupta yaşayacaklarını seçer ve yola devam ederler. (Bu noktada insanın aklına sanayi devrimi, işçi sınıfı, tek toplum, sağlık gibi fikirler üşüşüyor ve ne yazık ki filmde bunlara bir gönderme göremedim!) Elbette bu gruplar dışında kalan bir de uyumsuzlar vardır. Geleceğin dünyası yaşanılası olmaktan uzaklaşmış, spiritüel ve doğal döngü ile uğraşmaya henüz vakit gelmemiştir. Bu ara dönemin çözümü kastların dağılması, yolu da erk karşıtı gerilla savaşıdır. (Oktay Ege Kozak’ın yorumu için Beyazperde‘ye göz atabilirsiniz. Filmlerle ilgili daha doyurucu bir eleştiri okumak isterseniz de Arzu Pınar Demirel’İn Uyumsuz ve Kuralsız yazılarını öneririm.)

3 boyutlu izlendiğinde pencereden dışarıdaki geleceğin dünyasının ne kadar dağılmış olduğuna neredeyse canlı tanıklık edildiği hissini veren bir film. Ne varsa gençlerde var dedirtecek denli gençlik dolu. Umutsuz, hınç dolu, elde kaybedilecek hiç birşey kalmamışcasına cesur ve dünyayı değiştirecek denli güçlü bir gençlik resmi. Çok merak ediyorum gerçekten bu noktaya doğru mu gidiyor dünya?

Film güzel vakit geçirten bir seyirlik. Çekimler ve oyunculuk bilgisayar dehasının başarılı uygulamaları ile güçlendirilmiş. İyi bir seyirliğin ardına, derin bir fütüristik sohbet eklemek garanti.

Film, Açlık Oyunları serisi ile çok karşılaştırılıyor. Ben bu seriyi henüz izleyemediğim için bilemiyorum.

Bir diğer seri olan Twilight serisi de son yıllarda gençlerin epey ilgisini çeken bir alana hitap ediyor: vampirler, melekler, kurt adamlar, doğaüstü yaratıklar… Hem edebiyat hem de 7. sanatta ciddi bir kitlesi oluştu bu temaların.

Ben özellikle çocukların 7. sanatla bağlantılarını daha iyi anlayabilmek, onların geleceğe dair hayallerini şekillendiren alanları anlamlandırabilmek adına bu tarz filmlerden uzak kalmama taraftarıyım ebeveyn olarak.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s