Okula ve Şehre Dair Düşünceler

Okul, çalışmak için ön koşul ve gereklilik değildir. Daha iyi bir insan olmak, merak ettiklerini öğrenmek için okursun.
Diplomanın işe yaraması gerekli bir meslek sahibi değilsen, mesela doktorluk, mimarlık gibi, diploma da iş için bir ön koşul değildir.
Bir işi yapmayı seviyorsan, o senin işin olabilir. Olmalıdır da aslına bakarsan.

Okul kavramı bu şekliyle uzun bir tarihe sahip değil. Günümüz şehir insanlarının çalışma temposunda çocuk yetiştirmek epey zor. Çocukları küçük yaşlardan itibaren bırakıp işte olmak zorunda ebeveynler. Bu sebeple de çeşitli kurumlar var. Kreşler, anaokulları ve OKULLAR. Bu şekilde doğal bir büyüme sürecini yaşamak yerine, “yetiştirilmiş” oluyor çocuklar. Sistemin içinde iyi birer tüketici ve çarkın dişlilerinden biri haline geliyor. Biz anne ve babalar da “en iyisi” olmaları için elimizden geleni yapıyor ve ömrümüzün bir bölümünü buna adayacak şekilde “en iyi” kurumlara çalışıyoruz. Çocuklarımızla ilişkimizi bile bu kurumlar belirliyor. Ve elbette kurumun kültürü, eve ne kadar çok taşınırsa, diğer bir deyişle ne denli çok ödev ve aktivite olursa, o kadar başarıyla yapıyoruz bunu.

2010-2011 yılındaki kayıtlı 39.437 öğrenci ile dünyanın en kalabalık okulu olarak Guiness rekorlar kitabına giren Hindistan’daki City Montessori Okulu. Günümüzde 45.000’nin üstünde öğrencisi var.

Oysa uyanmak gerek. Sistemin içinde kalmak, çıkmaktan daha zor. Daha yorucu. Gönlümüzden geçen ve bizi sürekli dürten o iç sesimiz bize doğru yolu gösteriyor. Ertelenen hayaller, mutsuzluğun karamsarlığı ile örülü hayatlar ve kaçış planlarının her ortamda dile geliverişi de bu yüzden değil mi? Biraz düşününce ve olasılığına paye verince, korkulanın kalmak olduğu da aşikar.

Demem o ki, çocukların geleceği için çabalarken, gerçekten doğru olduğuna inandığımızı mı, bize öğretilen ve genel geçer diye kodlananı mı alıyoruz veri olarak, düşünmek gerek. Her anlamda ve her alanda.

Okula ve Şehre Dair Düşünceler’ için 4 yanıt

    1. Evet ben de izledim o filmi. Amir Khaan filmleri eleştirel anlamda çok cesur ve gerçekten de bam teline dokunan konuları işliyor. Diğer filmleri de çok başarılı bu anlamda. Bu iş derin mevzu. İçinde olsan bir türlü, dışında kalsan başka türlü, değil mi?

      Beğen

  1. Evet eğitim gerçekten çelişkili ir konu. Kişiye özel bir eğitim sistemi olmadığı iin herkese aynı yöntemle öğretim gerçekleştiriliyor ve bunun sonucunda da kendini yetersiz hisseden bir grup ortaya çıkıyor ki onlar bunu hak etmiyor.

    Eğitimin içeriği de tartışmalı, ne öğretileceğine kim neye göre karar veriyor. 3 Idıots da muhteşem bir film. Yerdeki Yıldızları’da şiddetle tavsiye ederim.

    sevgiler

    Beğen

    1. Merhaba, Yerdeki Yıldızlar’ı duymamıştım. İzleyeceğim. Teşekkürler tavsiye için.

      İçerik konusu tamamen zırvalama bana kalırsa, hele de eğitimin kendisinin bile tartışmalı olduğu düşünülürse. Bir açıdan hiç kimse bu şekilde eğitilmeyi hak etmiyor.

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s