Kitap Kulübü Kurma Hikayemiz

Ayvalık’a yerleşince farkettik ki burada bir kitapçı yok. Evet yok! Bir tane var sayılır ama tam değil 😵 Sahaf var, fakat yetersiz elbette. Gerçi kitap alışverişini genelde internet üzerinden yapıyoruz. Öte yandan kitapçı gezmenin keyfi de bir başka. Tam ‘al sana kasaba hayatı’ nidaları ile kendimizi ‘biz size demiştik, yapamazsınız, özlersiniz büyükşehri’ söylemlerine kaptıracaktık ki; mis gibi, şahane, nefis kütüphaneyi keşfettik. 😜😉

Ayvalık’ın kütüphanesi tepenin üstünde koca bir bina. Oldukça geniş. Kışlar sıcak ve kuru, yazlar serin ve ferah şekilde bir iklime ev sahipliği yapıyor. 😄 Manzara desen, malum leb-î derya deniz. Çocuklar için satranç tahtaları, yer minderleri ve çeşitli oturma alanları ile geniş bir salon ve ayrıca daha küçükler için minik bir sahnesi, minderleri, kukla tiyatrosu düzeneği, oyuncakları ile bir başka salon daha!😉👍 Yetişkinler bölümü kitap dolu. Kıvrıl deri koltuğun birine, saatlerce oku. Ayrıca gençler rahat ders çalışabilsin diye ayrı bir salon, engelliler için başka bir salon, mini toplantılar için farklı bir tane daha, kocaman bir konferans salonu, sergi salonu, ebrû atölyesi… Bak yazarken yoruldum, o derece.

Kitaplar desen binlerce. Yenisi, eskisi, günceli, edebîsi, dergisi, antikası… Sürekli yenileniyor üstelik.

Ee, böyle şahane bir ortamın, emeklisi bol, yapacak işi az nüfusu yoğun bir kasabada dolup taşması beklenir değil mi? İşte o öyle olmuyormuş. Okumayan yurdum insanı burada da okumuyor. Okuyan epey ciddi bir kesim de, kütüphane alışkanlığını kaybetmiş veya kazanamamış. Bu nedenle ihtiyacı olmasına rağmen kütüphaneye uğramıyor. Biz bir kaç ay sonra baktık ki olmuyor, fazla sessizlik bize göre değil; çocuklarla bu işe bir el atmaya karar verdik. İşte kendimizi kütüphane gönüllüsü ilan etmemiz bu şekilde oldu.

Sonra kütüphane müdüremizle konuştuk. “Seviniriz, ne yapmak isterseniz destek veririz” dedi. Halkın verimli ve yoğun instagram kullanımına güvenerek @ayvalik_kutuphanesi hesabını bu şekilde açtım. Paylaşımlar yavaş ve emin şekilde çoğaldı.

Derken bizim gibi İstanbul yeni göçmeni, dinamik ve gayretli bir Ayvalık annesi ile yolumuz sosyal medyada kesişti. Bir kaç yazışma, olumsuz yorumlara rağmen, bizi kitap kulübü kurmak için galeyana getirmeye yetti. Kitap kulübü fikri yıllardır aklımdaydı ama ortamını henüz bulamamıştım. İşte zamanı ve yeri gelmişti.

‘Başlayalım, kervan yolsa düzülsün’ dedik. Dört bir koldan duyurulara başladık. Sosyal medya hesapları, okullar, kafeler, karşılaştığımız insanlar… Dilimizde bir kulüp lafı, konuştuk bol bol.

Önce Ayvalık Anneleri Kitap Kulübü buluşması ayarladık. Heyecanla beklerken, ‘belki de kimse gelmez ve biz ikimiz başlarız’ diye konuşuyorduk bir yandan da. O gün hangi kitabı seçeceğimize karar verirken 6 kişiydik. 📚👏🎉🎆 Bir ay sonra ilk buluşmada birbirini henüz tanımış 4 kadın, Ece Temelkuran’ın Düğümlere Üfleyen Kadınlar’ı üzerinden hayatı, kadını, evliliği, hayalleri, göçü ve Ayvalık’ı konuşuyorduk. Yaşadığım mutluluk ve tatmini anlatacak kelimelerim yetersiz.👍

Çocuklar için her haftasonu anne-çocuk kitap kulübü yapmaya karar verdik. Şu ana kadar 5 kez buluştuk. Her defasında birileri geldi. Bazen oyun oynadık, bazen kitaplar okuduk, çoğu zaman sohbet ettik. Benimkiler çok sahiplendi. Hatta kızım bir afiş tasarladı ve sınıfında sunum yaptı. Okulun çeşitli yerlerine astık. Hayata geçirmek için heyecanlandığımız yepyeni fikirlerimiz ve projelerimiz var.

Katılımın çok olmasını önemsemiyoruz. Sürekli olması daha önemli. Bu sayede bir farkındalık yaratmayı umuyoruz. Amacımız kütüphanelerin birer yaşam alanı olduğunu anlatabilmek, yararlanan kişi sayısını artırabilmek. Ayrıca elbette kütüphane deneyimlerimizden kendi adımıza aldığımız zevki ve faydayı artırmak.

Bu tarz bir oluşum için istek, emek ve inat gerekli diye düşünüyorum. Sonrası bol duyuru ve sabır işi.

Biz elimizi taşın altına koyduk anlayacağınız. Feyz alan olursa mutluluğumuz daha da çok artar. 😉📚💞

Not: Bu yazıyı özellikle isteyen tatlı kadına da ayrıca selam olsun. 😄💜

Reklam

Kitap Kulübü Kurma Hikayemiz’ için 14 yanıt

  1. Ayvalık’a taşınmak için bir sebep daha.
    Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız, bir çok kişiye ulaşır bu duyuru.
    Ve kitap okumanın güzelliğini sizin sayenizde anlar insanlar.
    Orda olsaydık kesin aranızdaydık.

    Liked by 1 kişi

    1. Kimbilir belki bir gün yolunuz düşer bu tarafa, beraber okuruz kitapları kütüphanede 💞

      Yaşadığımız yeri ve hayatımızı güzelleştirmek için gayretimiz. Teşekkürler.

      Beğen

  2. Harika bir yazı! Harika bir girişim! Harika bir Ayşen!
    Çok çok çok çoooook teşekkür ederim. Ellerine sağlık.
    Sana hayıflanmamın ardından evren bana artık iyice acımış olmalı ki harika bir fırsat çıkardı karşıma. Şimdi oraya gidiyorum görüşmeye. Dua ediniz pliiizz..
    Ben de seviyorum seni. Karanfilli’den daha çok 😉 Hihi

    Liked by 1 kişi

    1. Ay yolladıktan sonra şeyttim.
      Yani, ‘Karanfilli’nin seni sevdiğinden daha çok’ demek istedim. Yoksa ‘Ben seni Karanfilli’yi sevdiğimden daha çok seviyorum’ değil. Haşa! Ne zormuş Türkçe’de bunu net bir şekilde söylemek yahu 😀

      Liked by 1 kişi

  3. Gerçekten tebrik ediyorum. İmkân yok diye olmazlanan yurdum insanına örnek olacak, hatta haber olabilecek değerde bir icraat. Ciddiyim, ana haber bültenlerinin watsap iletişim numaralarına mesaj atın ilgileneceklerdir. Bu da farkındalığı ciddi derecede arttırabilir.
    Bir de keşke İstanbul’da iken bu işi yapsaydınız demeden geçemeyeceğim.

    Liked by 1 kişi

    1. Teşekkürler. O kadar genişletmeye gerek yok olayı. Küçük ama etkin olsun yeter 😉😊

      İstanbul’da benzer şeyler yaptım aslında. Geneli ücretsiz çocuk aktiviteleri, özellikle müze ve sergi alanlarının, ayrıca parkların türlü etkinliklerini elden geldiğince geniş bir çevreye duyurmak, benzer yaş gruplarını organize edip atölyelere katılmak, piknikler düzenlemek, geziler yapmak gibi. Bu benim kendi çocuklarımla yapmaktan hoşlandığım şeyleri arkadaşlarımızla paylaşma şeklimiz aslında.

      İstanbul’da kütüphane meselesi ise bence ciddi bir kanayan yara. Mahalle ve semt kütüphaneleri açılmadıkça, çocuk bölümleri ve etkinlikler artırılmadıkça, kütüphaneler birer yaşam alanları haline gelmedikçe, özellikle zaman ve ulaşımın ciddi sorun olduğu büyükşehirlerde kütüphane olayı sıkıntılı.

      Yorumunuz çok sevindirdi beni. Teşekkür ederim tekrar 😊

      Beğen

      1. Evet maalesef payitahtta o kadar güzel kütüphaneler sadece Kpss öğrencilerinin ders çalışmasına yarıyor. Keşke sizin gibi gönüllüler çıksa, devlette bakanlık aracılığıyla bu işe ön ayak olsa.
        Estağfirullah, ben teşekkür ederim. İyiyi, kaliteliyi taktir etmeliyiz ki bayağılıktan kurtulalım.

        Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s