Çocuk yetiştirmek özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası gündeme gelen bir olgu. Öncesinde çocuk, toplumun küçük bir bireyi olarak konumlanıyor ve yürümeye başlar başlamaz aile ve toplum yaşamında üzerine düşenleri yapmakla yükümlü hâle geliyor. Bu şekilde büyüyen çocuklar 8-9 yaş itibariyle işgücüne katılıyor. Ergenlik dediğimiz, son 50-60 yılın mevzusu olan yaş dönemi ise gençlik çağları ile beraber kişinin en verimli olduğu ve ileriye yatırım yaptığı dönem.
Sonrasında dünya nüfusu, göçler ve global ekonominin insanı getirdiği yer, çocuğun yaşamını da derinden etkiliyor. Toplum yapısını oluşturma amacına en uygun ve işlenebilir toplum katmanı haline geliyor çocuklar. O noktadan itibaren de çocuk yetiştirmek, üzerinde düşünülen bir olguya evriliyor.
Her şeyde olduğu gibi iyi ve kötü yanları ile oldukça gelişmiş bir ebeveynlik bilgi bulutuna sahibiz şu an.
Yeni nesil eğitimli ebeveynlerde bu bilginin çokluğu ve eğitim sisteminin devlet kontrolünde olması epey kafa karıştırıcı. Çok keyifli ve verimli olabilecek bu dönemi stresle geçirmeye sebep üstelik. Nasıl ebeveynler olacağımız, çocuklarımızı nasıl yetiştireceğimiz, nasıl daha donanımlı hâle getireceğimiz sorunlar ve kararlar yumağı olarak kucağımızda.
Çözüm bolca okumak, önceki nesillerden faydalanmak ve içgüdülerimizi takip etmekte. Olaya davranış çerçevesinden bakmayı bırakıp, değerler üzerinden ilerlemek gerekiyor. Vermeyi umduğumuz değerlere yönelik genel davranış kodları, günün koşullarına bağlı istenmedik davranışlarımızdan dolayı suçluluk ve çaresizlik hissetmemizi engelleyecektir. Çocuğun doğası gereği güçlü olduğunu, sınırları ile beraber verilen alanı en iyi şekilde kullanacağını ve ebeveyne karşı sonsuz bir sevgi ve adanmışlık hissettiği gerçeğini gözardı etmemek gerek. Bize verilen bu müthiş fırsatı, dünyaya daha mutlu, kendiyle barışık, üretken bireyler yetiştirmek için kullanabiliriz. Bunun için kendimizi sevmeyi, geliştirmeyi, affetmeyi, çaba göstermekten asla vazgeçmemeyi öğrenmemiz ve kendimizi tanımak adına uğraşmayı bırakmamamız gerekiyor.
Bu zevkli yolda bol şans ve eğlence diliyorum. 😉
Başaramadığım ve üzerinde çalışmam gereken bir konu. Her doğuran ebeveyn olamıyor bence. (ben gibi)
BeğenLiked by 1 kişi
Fakat çalışarak başarılı olunabilecek bir alan kesinlikle 😂👍😉
BeğenBeğen